I februar 2025 var vi i Retten i Aarhus i en sag vedrørende, hvorvidt to entreprenører var bundet af en klausul om AB 18, selvom parterne aldrig havde underskrevet en kontrakt.
Konkret drejede sagen sig om en fagentreprenør, der på en ventilationsentreprise havde antaget en underentreprenør til at udføre montagearbejderne. Parterne havde indledningsvist forhandlet om underentreprisen, herunder vilkår og pris, og havde i fællesskab udarbejdet et udkast til underentreprisekontrakt. Kontrakten blev dog aldrig underskrevet, da fagentreprenøren satte underentreprenøren i gang efter at have modtaget underentreprenørens tilrettede udgave af kontrakten. Undervejs opstod der uenighed mellem parterne om, hvorvidt underentreprenøren var bundet af entreprisesummen i den ikke-underskrevne kontrakt eller om arbejderne kunne afregnes efter regning.
Underentreprenøren gjorde gældende, at arbejdet var udført efter regning og at han derfor havde krav på betaling udover prisen anført i kontrakten og indleverede derfor tvisten om betalingskravet ved de almindelige domstole. Fagentreprenøren fastholdt derimod, at arbejdet var udført i henhold til den aftalte entreprisesum, og at underentreprenøren derfor ikke kunne fakturere udover denne pris. Samtidig gjorde fagentreprenøren gældende, at retten i Aarhus ikke var rette værneting, da sagen skulle behandles ved Voldgiftsnævnet for Byggeri og Anlæg, idet kontrakten indeholdt en AB 18-klausul.
Retten udtog afvisningspåstanden og spørgsmålet om rette værneting til delhovedforhandling. Herefter gav retten fagentreprenøren medhold i, at tvisten skulle behandles ved Voldgiftsnævnet og dermed ikke kunne føres ved domstolene. Retten lagde vægt på, at parterne i fællesskab havde drøftet og udarbejdet kontrakten, at underentreprenøren havde fået udkastet til gennemsyn og efterfølgende returneret det med enkelte rettelser samt en besked om, at disse skulle indarbejdes inden underskrift. På den baggrund fandt retten, at fagentreprenøren kunne binde underentreprenøren til at udføre arbejdet i henhold til kontrakten ved igangsætning, uanset at den ikke var formelt underskrevet.
Dommen bidrager til retspraksis ved at fastslå, at en entreprenør kan blive bundet af en kontrakt og en voldgiftsklausul i AB 18, selv uden en fysisk underskrift, hvis parterne har handlet i overensstemmelse med aftalegrundlaget, og der ikke foreligger andet skriftligt materiale, der kan danne grundlag for en anden vurdering. Afgørelsen understreger vigtigheden af klare aftalevilkår og viser, at en voldgiftsklausul i AB 18 kan have retsvirkning, selv hvis kontrakten ikke er underskrevet.